Jdi na obsah Jdi na menu

Historie

znak.jpg

Singularisté města Vsetín


Proč  „Singularisté“?

     V latině slovo singuli znamená jednotlivce se týkající, singularis znamená jednotlivý, ojedinělý.

Přeneseně do češtiny můžeme říci, že to bylo sdružení jednotlivých sedláků a domkařů, kteří vlastnili zemědělskou půdu a společné lesní pozemky na Vsetíně, které byly zakoupeny od města. Zemědělské pozemky byly rozděleny (rozparcelovány). Les podle zákona se nesměl dělit na malé parcely a musel být zachován vcelku. Proto vlastnictví lesů, které jsme zdědili po našich předcích je v podílech, nikoliv ve výměře. Výměra je vedena pouze jako celek.

     V jedné stati obecní vsetínské kroniky se říká: „Město vzorrně pěstuje kulturu lesní a pilně zalesňuje pusté stráně nebo holé vrchy. Proto se městu dostalo dne 8. února 1874 od Moravského místodržitelstva odměny 150 zlatých a stříbrné státní medaile. Téhož roku dne 17. května i uznání ministerstva orby.

 

Vznik singularistů Vsetín

     Sdružení Singularistů města Vsetín oficiálně vzniklo roku 1876. V tomto roce vyslal Moravský zemský výbor zemského komisaře Štěpána Spálu na Vsetín, který tzv. „Podělení z roku 1872 na jisto postavil a jednotlivým podílníkům nastávající majetek jejich učinil“.

Práce komisaře trvala od 2. do 13. května 1876, schválena pak byla Moravským zemským výborem v Brně dne 19. srpna 1876.

Z lesů dostal každý gruntovník, podsedník a chalupník toliko, tak řečeno ideální podíl, neboť les veškerý musí býti spravován a užíván podle lesního zákona ze dne 3. 12. 1852 jako jednotný celek – tedy nesmí se v částky děliti. Rozdělení bylo v poměru předepsané daně z roku 1870 a to pro 227 singularistů. Za to, že pozemky jednotlivcům těmto byly ve vastnictví  odevzdány, zvláště pak za to,

že již v létech dřívějších pozemky užívali, bylo podílníkům do obecní pokladny splatiti náhradu 2000 zlatých ve třech ročních lhůtách po 666 zlatých a to podle velikosti podílu jakého se každému dostalo. Tento kapitál 2000 zlatých byl považován a uložen jako kmenové jmění obecné.

Ze zápisu z pozemkové knihy: Základem protokolu ode dne 6.června 1883 č. 571 sepsaném při místním vyšetřování a v příčině zakládání nové pro město Vsetín gruntovní knihy a základem povolení moravského zemského výboru, ode dne 19. srpna číslem 17154, vkládá se právo vlastnické pro následující vsetínské hornoměstské singulární gruntovníky a to sice …. Následují jména 227 starousedlíků.

     V roce 1936 Singularisté města Vsetín získali koupí lesní pozemky od rodiny Thonetových v rámci konečného vyřešení pozemkové reformy na velkostatku vsetínském ze dne 16.listopadu 1928 č. j. 148.309/29-IV/2.

     O způsobu hospodaření do doby odnětí užívacího práva v padesátých letech 20. století nemáme žádné poznatky. Odnětím užívacího práva v těchto letech přešla část singulárních lesů pod správu tehdejších „Státních lesů“ a část do užívání JZD Liptál a JZD Bystřička.

 

 

Obnovení „Singularistů města Vsetín“

     Změna nastala v roce 1991, kdy zákonem č.229/1991 Sb. došlo k nápravě vlastnických vztahů.  Této době se skupina singularistů začala zabývat možností navrácení užívacího práva lesů.

Dne 16.9.191 byl ustaven desetičlenný přípravný výbor, který si dal za úkol svolat všechny oprávněné singularisty. Základním předpokladem bylo získat pozemkovou dokumentaci a zjištění údajů o jednotlivých singularisech. Pátralo se v pozemkových knihách, v archivech, v pohřebních knihách, získávaly se písemné záznamy z osobních archivů známých singularistů. Této činnosti se neúnavně věnovali členové přípravného výboru paní Bohumíra Cahlíková, Helena Dostálová a pan Josef Fajkus.

Předseda přípravného výboru JUDr. Josef Winkler se zase staral o právní stránku navrácení – jednal s dosavadními správci lesů a státními orgány, dokazoval oprávněnost navrácení užívacího práva singularistům.

První valná hromada se konala dne 2. 4. 1992, kde bylo seznámení s vlastnickými právy, byla projednána a uzavřena smlouva o sdružení singulárních spoluvlastníků podle ustanovení § 138 a § 829 občanského zákoníku. K tomuto datu bylo evidováno 117 podílníků. Tato prvotní evidence byla v následujících letech průběžně doplňována. V roce 1993 byla dopracována smlouva o sdružení singularistů a stanovy, byla podána žádost o registraci sdružení na ministerstvo vnitra.

Dnem 11. 1. 1994 bylo sdružení zaregistrováno jako nezisková organizace pod názvem: Singularisté Města Vsetín.

Správou singulárních lesů byly v roce 1992 smluvně pověřeny Městské lesy Vsetín. Smlouva o správě lesů byla vypovězena na základě usnesení valné hromady dne 9. 4. 1997. Současně bylo provedeno vzájemné finanční vypořádání mezi Singularisty a Městskými lesy.

Tato stručná charekteristika byla zpracována ze záznamů a dokumentace v „Kronice Singularistů“.

     Počínaje rokem 1997 Singularisté provádějí správu a hospodaření v singulárních lesích vlastními silami, je vedeno řádné účetnictví včetně předepsaných daňových agend. Vlastními silami je zajišťován odborný dohled lesním hospodářem. O činnosti výboru a výsledcích hospodaření jsou jednotliví singularisté infomováni na každoročních valných hromadách. Zprávy jsou uváděny v kronice a od roku 2007 jsou zveřejňovány i na internetu na webových stránkách www.singulariste.estranky.cz.

Jako ukázky evidencí uvádíme:  „Výkaz podílníků…“ z roku 1876, který byl podkladem pro zápis v gruntovní knize. Původní evidenci naleznete zde.

Zde najdete rekapitulaci singularisty vlastněných pozemkových parcel na jednotlivých listech vlastnictví, i s příslušnými čísly parcel v k.ú. Vsetín

„Současnou Evidenci podílníků“ ke dni 15. 2. 2014  si můžete prohlédnout nebo stáhnout ve formátu PDF zde.